Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σαν παλιά ελληνική ταινία


Η αγαπημένη μου ελληνική ταινία είναι το Δόλωμα. Η όμορφη Καίτη-Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι χορεύτρια (εξωτική όπως θα λέγαμε και σήμερα), που η ζωή της φέρθηκε άσχημα και αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη δουλεία. Χρησιμοποιεί τους άντρες σαν κορόιδα, για να τους κλέβει και να βγάζει λεφτά. Μέχρι που ερωτεύεται τον φτωχό, πλην τίμιο νεαρό που δεν ξέρει τίποτα για το παρελθόν της.



Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στη Ρόδο, όπου η Καίτη διαμένει σε πολυτελές ξενοδοχείο, μαζί με τον "αδερφό" της και ετοιμάζουν μια χαρτοπαικτική κομπίνα.

Ένα βράδυ η Καίτη έχει ξαπλώσει, με την γαλάζια νυχτικιά της και ακούει απ' έξω δυο πλανόδιους μουσικούς, να τραγουδούν το άσ' το το χεράκι σου. Βγαίνει στο μπαλκόνι και εκεί συνομιλεί με το αγόρι που της έχει κλέψει την καρδιά, από το δίπλα μπαλκόνι. Το επόμενο πρωί, και ενώ η νυχτικιά παραμένει ατσαλάκωτη και το μαλλί στην τρίχα, η Καίτη σηκώνεται από το κρεβάτι και κατευθύνεται στο μπαλκόνι να λιαστεί. Εκεί βρίσκει όλως τυχαίως ένα γράμμα από τον αγαπημένο της.


Το μελό της υπόθεσης συνεχίζεται, με την συνάντηση των δύο ερωτευμένων σε ρομαντικό σημείο της Ρόδου. Η Καίτη φοράει τόταλ κίτρινο σύνολο με φλοράλ πράσινων λουλουδιών σακάκι και κατεβαίνει χοροπηδώντας τα σκαλιά, ενώ το αγόρι σε έναν απίστευτο συνδυασμό κόκκινου με γαλάζιο της κρατά το χέρι. Ακολουθούν όλα τα κλισέ που μπορείς να δεις σε ιστορία αγάπης σε ελληνική ταινία. Το ζευγάρι βρέχει τα πόδια του στη θάλασσα και ύστερα φιλιέται, με πάθος φαντάζομαι, αν και δεν μας το δείχνει. Στη συνέχεια, πηγαίνουν σε ένα κοντινό ταβερνάκι όπου εμφανίζονται πάλι οι πλανόδιοι μουσικοί και η πρωταγωνίστρια τραγουδά το γνωστό τραγούδι.


Το αστείο είναι ότι οι μουσικοί εμφανίζονται και τρίτη φορά στην ταινία, για να τραγουδήσουν και πάλι το γνωστό τραγούδι στο ζευγάρι που κάθεται και πάλι σε ένα ταβερνάκι. Το happy end είναι αναμενόμενο.

3 σχόλια: